Hoe ver ben ik zwanger?

Om te berekenen hoe ver je zwanger bent, tel je vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dan kun je je zwangerschapstermijn berekenen. Wij zullen met een echo de exacte zwangerschapsduur en je uitgerekende datum bepalen.

Mijn test is positief, wanneer kan ik de verloskundige bellen?

Je kan nadat je een positieve zwangerschapstest hebt meteen de verloskundige bellen om een eerste afspraak in te plannen. Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig.  De verloskundige bepaald samen met jou wanneer de beste tijd is voor de eerste afspraak.

Bloedverlies in de eerste fase van de zwangerschap, en nu?

Bloedverlies in de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Heel vaak kan een beetje bloedverlies ontstaan na geslachtsgemeenschap (contactbloeding) of er ontstaat een spontaan scheurtje in een klein bloedvat (als bij een bloedneus). Bij de helft van de vrouwen stopt het vanzelf binnen een paar dagen en zet een gezonde zwangerschap zich voort.

Natuurlijk is het belangrijk alert te blijven, maar bloedverlies tijdens de zwangerschap is dus niet perse iets om je gelijk zorgen over te maken.

Er zijn verschillende oorzaken van bloedverlies mogelijk:

• Innesteling van het embryo in het baarmoederslijmvlies (tussen 3-6 weken)

• Drukke dag, veel sjouwen en/of tillen

• Moeilijke stoelgang

• Contactbloeding na gemeenschap

• Vaginale infectie

• Blaasontsteking

Wanneer het leidt tot een miskraam is dit helaas niet te behandelen of te voorkomen. Bij de aanleg van het vruchtje is dan reeds iets misgegaan en neemt je lichaam het besluit om het vruchtje niet door te laten groeien. 

Vanaf wanneer moet ik foliumzuur slikken?

Het wordt aangeraden om met foliumzuur 0,4 mg te starten vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie en je zwanger wilt worden tot en met de 10e week van je zwangerschap.

Mag ik toch nog een glaasje alcohol nemen?

Tijdens de zwangerschap is er geen veilige grens aan te geven voor het nuttigen van een glaasje! Alcohol gaat via de placenta regelrecht naar het bloed van je kindje. Belangrijke organen zoals de hersenen, centraal zenuwstelsel, hart, lever en niertjes zijn het meest gevoelig, zeker in de eerste helft van de zwangerschap als alles goed aangelegd moet worden. Overmatig drinkgedrag leidt tot aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. Het is geen prettige gedachte dat zo’n klein hummeltje na zijn geboorte moet afkicken… daarom zijn drugs en alcohol in iedere vorm ook echt uit den boze als je zwanger bent! 

Mag ik gewoon medicijnen innemen?

Nee, indien je in de komende maanden medicijnen nodig mocht hebben, vertel altijd je arts of apotheker dat je zwanger bent. Mogelijk zijn er alternatieven, liever nog wordt alle medicatie in de zwangerschap gestopt om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Een infectie kan wel beter behandeld worden, daar zij de grootste veroorzaker van vroeggeboorte zijn. Als je voor pijn of koorts een keer paracetamol nodig hebt mag je die met mate nemen. De symptomen van brandend maagzuur mag in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop. 

Hoeveel mag ik roken?

Dat roken ongezond is weten we wel, echter voor je ongeboren kindje in het bijzonder! Organen kunnen aangetast worden, bloedvaten vernauwd, waardoor de kleine minder zuurstof krijgt. Zuurstof is essentieel voor een goede ontwikkeling, het kindje groeit minder goed, wat zijn uitwerking heeft op het geboortegewicht. Een laag geboortegewicht maakt dat je kindje minder weerstand heeft en een verhoogd risico op luchtweginfecties, astma. Ook passief meeroken vormt een risico. Miskramen treden vaker op bij rokende ouderparen. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat wiegendood vaker voorkomt als in de nabijheid van het kind gerookt wordt. Een veilige grens is er niet, een beter moment, dan je zwangerschap en een gezond kindje, om te stoppen is er niet! 

Mijn arts wil een röntgenfoto maken. Mag dat?

Stel het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap liever uit als het niet dringend noodzakelijk is. Meld je zwangerschap bij een onderzoek. 

Hoeveel mag ik bijkomen tijdens de zwangerschap?

Het is normaal dat je zo’n 12-15 kg bijkomt in de zwangerschap door de groei van de baarmoeder en borsten, vocht vasthouden en vetreserve opbouwen (6,5 kg). Placenta, vliezen en vruchtwater en je kindje zijn al gauw 6 kg. Afhankelijk van je BMI mag je meer, maar meestal minder bijkomen. Vraag dit tijdens de controle.

Probeer niet te lijnen tijdens de zwangerschap omdat je lichaam dan schadelijke stoffen aanmaakt (PCB’s) door vetverbranding.

Je stofwisseling is in de zwangerschap verhoogd, waardoor je wel behoefte kan hebben aan iets extra’s. Neem bijv. een stuk komkommer, een cracker of boterham met kaas, extra fruit of een beker melk of yoghurt als je trek hebt.

Mag ik de kattenbak verschonen?

Nee, tenzij met handschoenen. Toxoplasmose is een infectieziekte die nare aangeboren afwijkingen voor je kindje kan veroorzaken, maar voor jezelf meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt. Mogelijk heb je het al eens doorgemaakt en zodoende antistoffen opgebouwd. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, die voorkomt in de ontlasting van katten, rauw vlees en tuingrond. Het is daarom raadzaam: 

• de kattenbak door je partner schoon te laten maken of handschoenen te dragen.

• ook handschoenen te dragen als je in de tuin werkt.

• groente goed te wassen.

• geen rauwe vleeswaren / vlees te eten (filet americain). Broodbeleg als rookvlees, salami en rauwe ham zijn speciaal behandeld en daarom veilig.

Hoe lang houdt de misselijkheid aan?

Niet iedereen heeft hier last van en bij de meesten verdwijnt de misselijkheid rond de 13 weken als je lichaam gewend is aan het zwangerschapshormoon HCG.

Misselijkheid is te verhelpen door vaker kleine beetjes te eten, de warme maaltijd naar de middag te verplaatsen. Het kan ook helpen om vóór het opstaan iets lichts te eten. Producten met gember kunnen ook helpen evenals een bandje tegen reisziekte.

Wat kan ik doen tegen maagzuur?

De spierwerking vertraagt in de zwangerschap door je hormonen, waardoor voedsel langer in de maag blijft, dus kan opstoten. Anderzijds gaat de baby meer tegen je maag duwen. Ga eerst na wanneer je klachten krijgt, heb je teveel, te kruidig, te vet of te laat gegeten? Probeer hier op te letten! Trucjes als lauw water/ melk, lepeltjes vanillevla, stukje witbrood willen vaak al helpen. Extra kussen of hoofdsteun tijdens het slapen, linker zijligging kan ook verlichting geven.

De symptomen van brandend maagzuur mogen in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop (stophoest schijnt ook te helpen). 

 

Moet ik extra vitamines slikken?

In de zwangerschap is een teveel aan vit A schadelijk voor hersenontwikkeling van je ongeboren kindje. Vermijd daarom gewone multivitaminepreparaten en leverproducten. Neem niet meer dan 1 boterham per dag met leverpastei, paté, berliner e.d. Je hebt eigenlijk buiten vit D en Calcium 500 mg geen extra vitaminen nodig als je gevarieerd eet. 

Wat kan ik doen bij een slechte stoelgang?

Obstipatie, een tragere stoelgang kan vervelend zijn in de zwangerschap. Eet vezelrijk zoals volkorenproducten, muesli, groenten en fruit die de stoelgang bevorderen. Neem voldoende beweging en drink daarbij 1,5 tot 2 liter, dit zijn 8-10 glazen, op een dag. Vermijd sterke thee, dat remt. Ook zuinig met koffie en cola (<4 koppen) je kindje wordt onrustig van de cafeïne.

Mag ik Franse kaas eten?

Eet liever geen Franse kazen met vermelding “au Lait cru”, zachte rauwmelkse kazen, zoals camembert, brie, roquefort. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde kazen zijn verhit waardoor de bacterie gedood wordt en zijn dus wel veilig. Als volwassene wordt je niet snel ziek van de listeria bacterie, je ongeboren kindje echter wel.

Koop tevens verse producten die je gelijk gebruikt, bewaar ze niet te lang in de koelkast, waar de bacterie dan kans krijgt te groeien: kip, vis en rauwe groenten. Dus ook géén vacuümverpakte gerookte zalm of paling. Ook de ‘gezonde’ melk van de boer dient eerst gekookt te worden als je zwanger bent. Eet vooral gevarieerd en gezond! Dat betekent niet dat je voor twee moet eten. 

Hoe vaak kom ik op controle bij de verloskundige?

We hanteren het volgende schema: 

  • Een intake gesprek ( eerste controle) rond 7/8 weken inclusief een echo.
  • Een termijn echo tussen 10  en 12 weken.
  • Daarna om de 4 weken controle.
  • Vanaf de 24e week om de 3 weken.
  • Vanaf de 32e week om de 2 weken.
  • Vanaf 36/37e week tot aan de bevalling elke week.
  • Vanaf 40 weken frequenter in samenspraak.

Tussen de 30 en 36 weken worden groei en liggingsecho's gemaakt. Het controle schema is slechts een richtlijn. Het kan zijn dat het medisch noodzakelijk is om van het schema af te wijken. Soms heeft de zwangere en of haar partner behoefte aan meer controles of op andere momenten. Dat kan uiteraard altijd.

Biedt Nova Centering Pregnancy?

Ja, we bieden de zwangerschapscontroles aan in het concept Centering Pregnancy. Vraag de verloskundige naar de mogelijkheden.

Wat moet ik regelen als ik Zwanger ben?

Als je zwanger bent kun je direct een afspraak bij ons plannen, we zullen je vertellen wat je allemaal moet regelen, en waar je aan moet denken.

Start in elk geval met het gebruik van Foliumzuur, (bij voorkeur al voor de conceptiedatum)

Rook niet, gebruik geen alcohol en of drugs. Als je medicijnen moet gebruiken laat dan altijd controleren of deze medicijnen gebruikt kunnen worden in de zwangerschap.

 

Verzekeraar en huisarts op de hoogte brengen

Na de termijnecho meldt je de uitteldatum bij de verzekeraar, zij zorgen afhankelijk van je dekking dat je rond 7 maanden een kraampakket thuis krijgt. Overweeg of het nodig is je basisverzekering uit te breiden indien je in het ziekenhuis wilt bevallen. Tevens kun je via hun site checken met welk kraambureau zij afspraken hebben, zodat die aanmelding in één keer gedaan kan worden.

Ook is het zeer verstandig je huisarts op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Indien je tijdens je zwangerschap namelijk medicatie nodig hebt, kan hij hier rekening mee houden.

 

Regel je kraamzorg vóór de eerste 16 weken!

Ook al krijg je hulp van familie, professionele kraamzorg kun je niet missen. De minimale zorg van 3 uur per dag is zelfs verplicht en wordt grotendeels vanuit de basisverzekering vergoed. Rian werkt elke dag bij ons in de praktijk, zij regelt de inschrijvingen voor kraamzorg. Ze is volledig op de hoogte van alle zaken rondom verzekeringen, vergoedingen en kraamzorg. Je kunt altijd bij haar aankloppen met vragen.

 

Ouderlijk gezag

Wanneer je niet getrouwd bent, is het belangrijk dat je in de zwangerschap (vanaf 24 weken) de erkenning regelt. Je kunt dan aangeven welke achternaam je kleintje zal krijgen en het voorkomt dat je in het kraambed zelf nog naar de gemeente moet.

Het erkennen van het kindje is niet hetzelfde als het hebben van ouderlijk gezag. Wanneer je niet getrouwd bent, moet je ook regelen dat allebei de ouders het ouderlijk gezag krijgen. Hiervoor dien je, na de geboorte van jullie kindje, een verzoek in bij de kantonrechter. De formulieren die je hiervoor nodig hebt, krijg je wanneer je de erkenning bij de gemeente gaat regelen.