kraambed

Kraambed

Kraambedcontroles

Na de bevalling is het tijd om uit te rusten, te herstellen en je kindje te leren kennen. Wij komen de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling om de dag langs om te kijken of alles goed gaat met moeder en kind. We geven daar waar nodig praktische tips en adviezen. We controleren bij moeder onder andere de baarmoeder, het bloedverlies, de temperatuur en we verwijderen eventueel hechtingen. Bij de baby houden we de
temperatuur, de kleur, het poepen en het plassen en het gewicht in de gaten (het kindje wordt op de 3e, 5e en 8e dag gewogen). Daarnaast besteden we veel tijd aan het begeleiden van de borstvoeding.
Sinds 2009 werken we met het borstvoedingscertificaat (zie hoofdstuk
over borstvoeding).

Zwangerschap begeleid door de gynaecoloog

Ook als je tijdens de zwangerschap onder controle bent geweest bij de gynaecoloog word het kraambed begeleid door een verloskundige. Als je na de bevalling uit het ziekenhuis ontslagen wordt draagt de gynaecoloog de zorg over aan de verloskundige. Wij vinden het prettig om tijdens de zwangerschap kennis met je te maken. Je kunt hiervoor een afspraak maken om je wensen met betrekking tot verloop van het kraambed kenbaar kan maken.

De kraamzorg

In de zwangerschap heb je kraamzorg aangevraagd. Vanaf de bevalling tot en met de 8e dag zal de kraamverzorgster bij jullie in huis zijn om voor moeder en kind te zorgen. Afhankelijk van welke zorg jullie hebben gekozen, is zij 3 tot 8 uur per dag aanwezig. De taken van de kraamverzorgster zijn als volgt:

  •     Controles en zorg voor moeder en kind
  •     Begeleiding bij het voeden van je kind
  •     Adviezen en tips over de verzorging en voeding van je kind
  •     Huishoudelijke taken (afhankelijk van de tijd die over is, zorg voor moeder en kind gaan voor!)

Bij problemen of twijfel zal de kraamverzorgster altijd met ons overleggen. Wij blijven eindverantwoordelijk. Mocht je vragen hebben in de tijd dat de kraamverzorgster niet aanwezig is dan kun je ons altijd bellen.

Eindgesprek

Het eindgesprek vindt zes weken na de bevalling plaats. Tijdens deze controle zullen we terugkijken op het verloop van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook wordt besproken of je lichamelijk weer helemaal hersteld bent. Deze afspraak plannen we in wanneer we de kraamweek afsluiten. Mocht dit niet gebeurd zijn, bel ons dan een paar weken na je bevalling.