slider_echo

Echoscopie

Alle verloskundigen van onze praktijk zijn tevens echoscopiste. De termijn-, groei- en liggingsecho’s zullen dan ook bij ons op de praktijk gemaakt worden. Mocht er een reden zijn om een extra echo te maken, bijvoorbeeld vanwege bloedverlies, dan kan dit ook buiten de normale spreekuurtijden. Wij maken zowel inwendige als uitwendige echo’s.

Termijn echo

eerste-echoDe termijn echo wordt in het begin van je zwangerschap gedaan om de zwangerschapsduur en de uitgetelde datum te bepalen. De baby wordt gemeten van hoofd tot stuit. Deze meting is het betrouwbaarst tussen de 10 en 12 weken. Naast het bepalen van de termijn en de uitgerekende datum wordt er ook gekeken of het hartje klopt, of er sprake is van een één of meerlingzwangerschap. Of de zwangerschap in de baarmoeder ontwikkeld en of er bijzonderheden aan het kindje te zien zijn.

Wij bieden twee echo’s aan, de eerste echo vroeg in de zwangerschap om te kijken of we een goed ontwikkelde zwangerschap zien. We plannen deze vroege echo in overleg met de zwangere. De wensen en voorgeschiedenis bepalen mede het moment waarop we deze eerste echo inplannen. De tweede echo wordt tussen de 10 en 12 weken gemaakt om het kindje te meten en zo je uitgerekende datum te bepalen.

Soms wordt er op de echo gezien dat er iets niet helemaal in orde is. Bijvoorbeeld bij een miskraam of een afwijking aan de baby. De verloskundige zal dit met je bespreken. Mocht het zo zijn dat je niet van bijzondere bevindingen op de hoogte gesteld wilt worden dat verzoeken wij je om dit voor het onderzoek kenbaar te maken

Combinatietest

Tussen de 11 en 14 weken kan met een echo de dikte van de nekplooi worden gemeten. De uitslag van deze meting wordt gecombineerd met uitslagen die uit een bloedonderzoek worden bepaald. Het bloed wordt bij de moeder afgenomen. Op basis van beide uitslagen en de leeftijd van de moeder kan de kans dat het kindje het syndroom van Down heeft worden berekend. Tijdens de eerste controle krijg je informatie over de combinatietest.

Geslachtsbepaling

Ben je ook zo nieuwsgierig naar het geslacht van jullie kindje?

Zou het een jongen of een meisje zijn! Vanaf 14 weken kun je bij ons terecht voor een geslachtsbepaling! Als je graag wil weten of je een zoon of dochter krijgt wil je dat natuurlijk wel met zekerheid vaststellen. Soms kan het gebeuren dat het kindje het geslacht op dat moment niet wil laten zien. Als dat gebeurd mogen jullie kosteloos terugkomen. We zullen dan op korte termijn een tweede echo plannen ( hier zijn geen kosten aan verbonden)

De geslachtsbepaling is een onderdeel van een uitgebreide echo, we zullen jullie kindje op allerlei mooie manieren in beeld brengen. We zullen 30 minuten tijd plannen voor de echo en de kosten bedragen 50 euro.

De echo zal gemaakt worden door 1 van onze verloskundige.

Twintig weken echo ( Structureel echoscopisch onderzoek)

20-echo

Tussen de 18 en 21 weken wordt deze echo, ook wel de twintig weken echo gepland. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt er gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Deze echo wordt gemaakt in het echocentrum in Uden.

Groei echo

Naast de groeicontroles die elke controle uitwendig worden gedaan, maken we in de praktijk ook twee keer een groeiecho om de groei van je kindje nog nauwkeuriger te kunnen beoordelen. Dit zal rond de 30e en 35e week van je zwangerschap gebeuren.

Liggingsecho

Bij een zwangerschaps termijn van 33-34 weken wordt een ligging echo gepland. Er wordt gekeken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Indien het kindje met het hoofd naar boven ligt, zal de verloskundige u verwijzen naar de gynaecoloog. Het is dan, mocht je dat willen en de omstandigheden zijn hiervoor gunstig nog mogelijk om het kindje te laten draaien.

Placenta lokalisatie

Als bij de twintig weken echo blijkt dat de placenta laag in de baarmoeder is aangelegd dan zal de echoscopiste het advies geven om rond de 32 weken nogmaals de ligging van de placenta vast te stellen.