Menu

Spiraal plaatsen

Bij Nova is het mogelijk om door de verloskundige een spiraal te laten plaatsen of te laten verwijderen. Je hoeft nog geen cliënt bij ons te zijn om hiervoor een afspraak te maken. Ook als je nog geen kinderen hebt of eerder bij een andere verloskundige onder zorg bent geweest, is het mogelijk om bij ons een spiraal te laten plaatsen of te laten verwijderen.

Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal kun je op korte termijn een afspraak maken. Je kunt hiervoor bellen met telefoonnummer 0412-646839.

De kosten voor het plaatsen en of verwijderen van een spiraal worden vergoed door je zorgverzekering. Er zijn zorgverzekeringen die de kosten in mindering brengen op je eigen risico.

Plaatsen spiraal

Het plaatsen van de spiraal kan zo’n 10 weken na de bevalling. Ben je niet recent of nog nooit bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens de menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond iets open staat.

Soorten spiralen

Er kunnen 4 verschillende soorten spiralen worden geplaatst:

  • T-safe spiraal: een hormoonvrije koperspiraal en 10 jaar lang betrouwbaar.
  • Ballerine spiraal: een hormoonvrije spiraal en 5 jaar lang betrouwbaar.
  • Mi-rena spiraal: een hormoonhoudend spiraal en 8 jaar lang betrouwbaar.
  • Kyleena spiraal: een hormoonhoudend spiraal en 5 jaar lang betrouwbaar.

De keuze van de spiraal is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt hierover informatie krijgen van ons. Of kijk op www.anticonceptie.nl.

Controle spiraal

Heb je elders een spiraal laten plaatsen en wil je middels echoscopisch onderzoek laten controleren of de spiraal op de juiste plaats is geplaatst dan kan dat bij ons. De kosten hiervoor zijn 45 euro en deze kosten worden niet vergoed door je zorgverzekering.

Verwijderen spiraal

Naast het plaatsen en laten controleren van een spiraal, kunnen wij ook spiralen verwijderen.