Medische echo’s

Alle verloskundigen van onze praktijk zijn tevens echoscopiste. De echo’s zullen dan ook bij ons op de praktijk gemaakt worden. Mocht er een reden zijn om een extra echo te maken, bijvoorbeeld vanwege bloedverlies, dan kan dit ook buiten de normale spreekuurtijden. Wij maken zowel inwendige als uitwendige echo’s.

Termijnecho

We zullen meerdere echo’s maken om de zwangerschapsduur exact vast te stellen. De momenten waarop deze echo’s gemaakt worden zullen in overleg met de aanstaande ouders worden ingepland. Er zal rekening gehouden worden met je wensen op dit vlak.

Bloedverlies

Indien het nodig is om bij vaginaal bloedverlies een echo te maken, dan kan dat door elk van onze verloskundige worden gedaan. In overleg wordt bepaald wat het juiste moment hiervoor is.

13 weken-echo

De 13 weken is een medische echo tussen 12+3 en 14+3 weken waarbij wordt gekeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft, die al in een vroeg stadium zichtbaar zijn. Deze echo wordt een structureel echoscopisch onderzoek genoemd, net als de 20 weken-echo. Het doel is om te beoordelen of de baby lichamelijke afwijkingen heeft en het is geen vervanging van de 20 weken-echo, maar een aanvulling hierop. Sommige afwijkingen zijn nog niet goed zichtbaar bij 13 weken omdat de baby nog kleiner en minder ver is ontwikkeld. De echo wordt gemaakt in onze eigen praktijk en de uitslag wordt direct met je besproken.

20 weken-echo

De 20 weken-echo is een medische echo tussen 18 en 21 weken, waarbij wordt gekeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft.  Deze echo wordt een structureel echoscopisch onderzoek genoemd en maken we in onze eigen praktijk. Het doel is om te beoordelen of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De uitslag wordt direct met je besproken.

Groeiecho’s

In onze praktijk worden bij zwangeren groeiecho’s gemaakt. De noodzaak en het ideale moment voor deze echo’s is per zwangere verschillend en dit zal worden vastgelegd in je persoonlijk zorgpad.

Liggingsecho

Soms is het lastig om zonder echo de exacte ligging vast te stellen. Als de verloskundige twijfelt zal ze de ligging met een echo bevestigen.

Placentalokalisatie

Als bij de 20 weken-echo blijkt dat de placentalokalisatie nog niet helemaal ideaal is, zullen wij in de loop van de zwangerschap hier met behulp van een echoscopisch onderzoek controles voor inplannen. Wanneer deze onderzoeken nodig zijn dan zal dit in je persoonlijk zorgpad worden vastgelegd.