Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Vitaminegebruik als je zwanger wilt worden

Als je zwanger wil worden is het belangrijk om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je een voorraad op voor als je zwanger bent.

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt uit de voeding is meestal niet genoeg. Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van de zwangerschap mee door. Je kan foliumzuur inactieve en actieve vorm kopen. De inactieve vorm moet altijd worden omgezet in de actieve vorm voordat je lichaam het kan gebruiken. Deze omzetting kost energie en lukt niet bij iedere vrouw. Kies daarom bij voorkeur voor foliumzuur in de actieve vorm.

Naast foliumzuur en vitamine D zijn er andere voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in de voorbereiding op een zwangerschap. Omega-3 vetzuren, bijvoorbeeld, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Deze vetzuren vind je in vette vis zoals zalm, makreel en haring, maar ook in visoliesupplementen. Het is raadzaam om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis. Voor vrouwen die geen vis eten, kan een omega-3 supplement met DHA een goed alternatief zijn.

Vitamine D voor als je zwanger wilt worden

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt dit de hele zwangerschap blijven gebruiken. Vitamine D is belangrijk voor een goede botontwikkeling van de ongeboren baby. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vitamine D- suppletie de kans op zwangerschapsdiabetes verlaagt, evenals een kind met een laag geboortegewicht.

Te veel vitamine A inname in de zwangerschap verhoogt het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij een baby.  Eet daarom geen lever en beperk het gebruik van leverproducten zoals smeerleverworst en paté tot 1 keer per week in een kleine portie.

Let er vooral op dat je bij een kinderwens geen vitaminesupplementen gaat gebruiken waar vitamine A in zit.

Bekijk de selectie geschikte vitamines en plaats je bestelling via deze link

We begrijpen dat het lastig is om de juiste vitamine te kiezen. Daarom hebben we een selectie voor je gemaakt. Je kunt via deze link een bestelling doen. Je krijgt via deze link altijd 20% korting met de code NOVA. Het is ook mogelijk om een gratis persoonlijk adviesgesprek aan te vragen.

Vitamines en een gebalanceerd dieet

Het belang van een gebalanceerd dieet kan niet genoeg benadrukt worden. Een voedingspatroon rijk aan verse groenten, fruit, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten legt een stevige basis voor zowel jouw gezondheid als die van je toekomstige baby. Calcium is ook een belangrijke voedingsstof, nodig voor de opbouw van een sterk skelet van de baby. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn goede bronnen van calcium. Voor vrouwen die lactose-intolerant zijn of een veganistisch dieet volgen, zijn verrijkte plantaardige melksoorten, groene bladgroenten en calciumsupplementen goede alternatieven. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt en een gezond gewicht behoudt, dit draagt bij aan een optimale vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap.

(Bron: Voedingscentrum)