Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Vitamines tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Ook mineralen zoals jodium, calcium en visvetzuren zijn erg belangrijk om te consumeren. Deze stoffen zitten vooral in brood, zuivel en vis. Als je minder brood, zuivel of vis eet dan aanbevolen kan het nodig zijn om extra supplementen te slikken.

Als je te weinig jodium of calcium binnenkrijgt, of minder dan twee keer per week vis eet, probeer dan eerst om meer brood, zuivel en vis te eten. Als dit niet lukt is het advies jodium, calcium en visvetzuren, in het bijzonder DHA aan te vullen met een supplement.

Kies een supplement speciaal voor zwangere vrouwen, hierin zit niet te veel vitamine A.

Jodiumtekort komt in Nederland bijna niet voor. Dit omdat jodium vaak aan bakker zout wordt toegevoegd en het dus voldoende aanwezig is in brood. Het is dan ook vaak niet nodig om jodium tabletten te slikken, tenzij je bijvoorbeeld een speciaal dieet volgt zonder koolhydraten.

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt uit de voeding is meestal niet genoeg. Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van de zwangerschap mee door. Je kan foliumzuur inactieve en actieve vorm kopen. De inactieve vorm moet altijd worden omgezet in de actieve vorm voordat je lichaam het kan gebruiken. Deze omzetting kost energie en lukt niet bij iedere vrouw. Kies daarom bij voorkeur voor foliumzuur in de actieve vorm.

Welke vitamines gebruiken tijdens je zwangerschap

In onderstaand schema kun je zien welke vitamines je kunt gebruiken tijdens je zwangerschap, indien je niet voldoende vitamines via je voeding binnenkrijgt en indien je te weinig brood, vis of zuivel eet.Het advies is om onderstaande vitamines altijd te gebruiken tijdens je zwangerschap.

Wat Wanneer Hoeveel?
Vitamine D Tijdens je hele zwangerschap 1 capsule per dag
Foliumzuur Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap 1 tablet per dagHet kan zijn dat het tijdens je zwangerschap lastig is om de juiste vitamines binnen te krijgen.

Wat Wanneer Hoeveel?
Zwangerschapsbox Visolie en multi tijdens de maaltijd & probiotica in de ochtend op lege maag 3 x 1 tablet per dag.
Probiotica 2 weken gebruiken. Dan 2 weken rust. Indien nodig herhalen.

Let op: Als je deze box gebruikt hoef je niet nog los een vitamine D en foliumzuur te slikken.Als je te weinig jodium of calcium binnenkrijgt, of minder dan twee keer per week vis eet, probeer dan eerst om meer brood, zuivel en vis te eten. Lukt dit niet, dan kun je aanvullen met onderstaande supplementen.

Te weinig Aanvullen met Hoeveel?
Vis Visolie 1 tablet per dag
Brood Jodium 1 tablet per dag
Zuivel Calcium 1 tablet per dag


Als je via je voeding niet voldoende binnenkrijgt:

Het kan zijn dat het tijdens je zwangerschap lastig is om de juiste vitamines binnen te krijgen. Dan kan het verstandig zijn om te beginnen met de zwangerschap vitamine basis box. Als je deze box gebruikt hoef je niet nog los een vitamine D en foliumzuur te slikken.

Zwangerschap vitamine basis box

Deze box bevat 3 basis vitamine voor een gezonde zwangerschap:

  • Een multivitamine mama waar foliumzuur en calcium in zit
  • Visolie, voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby
  • Probiotica, omdat de darmen vaak minder goed werken tijdens de zwangerschap waardoor het lastig kan zijn de voeding goed op te nemen. Probiotica helpt hierbij. Gebruik het twee weken achter elkaar om de darmen een boost te geven.

Kan ik een multivitaminen-supplement nemen tijdens de zwangerschap?

Vind je het lastig om gezond te eten tijdens je zwangerschap? Heb je extra jodium, calcium of DHA nodig? Dan is het praktisch om een multi-vitamines te slikken speciaal voor zwangere vrouwen. Als je een multivitaminen slikt, hoef je niet nog los foliumzuur te slikken.

Maar veel van deze multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten niet genoeg jodium, calcium of DHA. Omdat het lastig is om de juiste vitamines te kiezen hebben zijn we op zoek gegaan naar een partner die hierbij kan helpen. Dit is Vitamines.com

Op deze pagina hebben wij een selectie gemaakt van producten die passend zijn voor de zwangerschap. Het zijn complete supplementen speciaal voor zwangere vrouwen.

Bekijk de selectie vitamines tijdens zwangerschap

Met de kortingscode: NOVA krijg je 20% korting op je bestelling.

Mocht je er niet uitkomen dan is het mogelijk om een persoonlijk gesprek in te plannen.

Veelgestelde vragen over vitamines tijdens de zwangerschap

(Bron: Voedingscentrum)