Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

pijn_slider

Overtijd

Als je in het begin van je zwangerschap een termijnecho hebt gehad, dan heb je ook een uitgerekende datum gekregen. Dat is de datum waarop je 40 weken zwanger bent. De uitgerekende datum zegt niet zoveel over of de baby dan ook geboren gaat worden. Slechts 3 tot 5% van de zwangeren bevalt precies op die dag. De rest bevalt ervoor of erna.

Een baby heeft genoeg tijd in de buik nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en voor een gezonde start buiten de baarmoeder. Hoe lang dat precies is verschilt, maar als moeder en kind gezond zijn, dan is dat meestal tussen de 37 en 42 weken. Gemiddeld worden eerste kinderen na 40 weken en 5 dagen zwangerschap geboren. Volgende kinderen komen gemiddeld iets eerder: bij 40 weken en 3 dagen. Beval je pas na 42 weken, dan noemen we dat ‘overtijd’ of ‘serotien’.

Als je overtijd bent of dat binnenkort zult zijn, bijvoorbeeld bij 41 weken zwangerschap, zal jouw verloskundige met je bespreken wat je mogelijkheden zijn. Je mag afwachten tot de bevalling vanzelf op gang komt, maar de verloskundige zal je ook vertellen dat er andere opties zijn, zoals strippen, vliezen breken of inleiden.

Welke keuze jij maakt, is helemaal aan jou en aan je eventuele partner. Praat met je verloskundige over de voor- en nadelen van elke optie, denk als je dat wilt na over andere mogelijkheden en luister ook naar je gevoel. Je verloskundige kan en wil je hier altijd bij helpen.

Lees ook de kopjes: strippen, inleiden en vliezen breken.

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden als je 41 weken zwanger bent?

Wat zijn andere mogelijkheden als je 41 weken zwanger bent?