Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Besmettelijke kinderziekte

Als je zelf bepaalde besmettelijke kinderziektes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Het gaat om ziekten waarbij je vlekjes op de huid krijgt, zoals waterpokken, rode hond, de vijfde ziekte. Heb je zelf deze ziektes nooit doorgemaakt en ben je in contact geweest met iemand die deze besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Besmettelijke kinderziekten tijdens de zwangerschap kunnen een zorgpunt zijn vanwege de potentiële risico’s voor de gezondheid van de zich ontwikkelende baby. Deze ziekten, zoals rodehond, waterpokken, en de bof, worden veroorzaakt door virussen en kunnen worden overgedragen door druppeltjes in de lucht, direct contact of via besmette voorwerpen. Een zwangere vrouw die niet immuun is voor deze ziekten, kan het risico lopen op complicaties zoals aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte of andere gezondheidsproblemen voor de baby.

Probeer besmetting te voorkomen:

  1. Vaccinatie: Zorg ervoor dat je up-to-date bent met je vaccinaties voordat je zwanger wordt. Sommige vaccins, zoals die voor rodehond en waterpokken, worden aanbevolen voorafgaand aan de zwangerschap om immuniteit op te bouwen.
  2. Vermijden van besmettelijke situaties: Beperk contact met mensen die ziek zijn of besmet zijn met een kinderziekte. Dit is met name relevant voor waterpokken en de bof, waar direct contact kan leiden tot overdracht.
  3. Goede handhygiëne: Regelmatig en grondig handen wassen kan de verspreiding van virussen helpen voorkomen. Dit is vooral belangrijk na contact met potentieel besmette oppervlakken of mensen.
  4. Communicatie met de zorgverlener: Als er vermoedens zijn van blootstelling aan een besmettelijke kinderziekte tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om dit met de verloskundige te bespreken. Zij kan indien nodig passende maatregelen nemen om de gezondheid van zowel de moeder als de baby te waarborgen.