Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Alcohol

Voordeel van stoppen met het drinken van alcohol voordat je zwanger wordt.

Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt.

Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je zwanger worden. Hierdoor kun je een aantal weken zwanger zijn zonder dat je het weet. In deze eerste weken van de zwangerschap (nog voor de placenta is ontwikkeld) kan de alcohol het ongeboren kindje al bereiken. Dat kan de ontwikkeling van het kindje verstoren. Ook vergroot het stoppen met het drinken van alcohol de kans op een zwangerschap. Stop daarom met het drinken van alcohol als je zwanger wilt worden. Dat geldt ook voor de aanstaande vader.

De voordelen van stoppen met drinken van alcohol voordat je zwanger wordt
Als je als vrouw stopt met het drinken van alcohol:

 • heb je meer kans om zwanger te worden. Alcohol kan er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt.
 • heb je minder kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Als je als man stopt met het drinken van alcohol:

 • wordt je zaad beter. Daardoor neemt de kans op een zwangerschap toe. Door geen alcohol te gebruiken is de kans op gezond zaad groter.

Adviezen bij stoppen met het drinken van alcohol voordat je zwanger wordt
Misschien vind je het niet zo makkelijk om geen alcohol te drinken als je had verwacht. Of je ziet er in sommige situaties tegenop. Hieronder een aantal adviezen om je te helpen:

 • Vraag je partner, familie en vrienden of ze je willen steunen.
  Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen om geen alcohol in huis te halen. Of vraag vrienden om je geen alcohol meer aan te bieden.
 • Stoppen wordt makkelijker als je hulp krijgt. Bespreek het met je huisarts, praktijkondersteuner, verloskundige of andere zorgverlener. Vertel hem/haar dat je zwanger wilt worden. Zij kunnen jou helpen met informatie en tips. Of met het vinden van goede begeleiding.
 • Bereid je goed voor: wat zijn moeilijke momenten als je geen alcohol meer drinkt?
  Het is goed om na te denken over situaties waarin jij het misschien lastig vindt om geen alcohol te drinken. Als deze situaties zich voordoen, ben je alvast voorbereid. Bedenk vooraf wat je op die momenten gaat doen. Of hoe je gaat reageren als iemand jou alcohol aanbiedt.

Meer informatie

 • Kijk voor filmpjes en meer informatie over de risico’s van alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap op alcoholinfo.nl.
 • Alcoholenzwangerschap.nl: website met informatie met de gevaren van het drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap.
 • De folder ‘Alcohol-Roken-Drugs en Zwangerschap’ waarin alles staat wat je moet weten over alcohol, roken en drugs voor, tijdens en na je zwangerschap.
 • Alcoholvrijzwanger.nl is een gratis cursus over alcohol tijdens de zwangerschap. Je krijgt informatie, er zijn filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen.
 • Bel voor advies en informatie met de Alcohol Infolijn (0900-1995), deskundige medewerkers behandelen alle informatie vertrouwelijk.