Menu

Medicijnen

Gebruik je op advies van de (huis-)arts medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva? Vertel hem of haar dan dat je zwanger wilt worden en vraag wat de invloed van deze medicijnen op de zwangerschap en op (de ontwikkeling van) de baby kan zijn. Misschien is het nodig om een hogere of lagere dosering te gebruiken. Ook kan het soms verstandig zijn tijdelijk andere medicijnen met een vergelijkbare werking te gebruiken.

SSRI’s (antidepressiva)

Heb je een kinderwens en gebruik je antidepressiva, dan is het niet verstandig hier plotseling mee stoppen. Als je vlak voordat je zwanger wordt stopt met SSRI’s, is er een hoge kans dat klachten van de depressie of angststoornis weer erger worden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de baby. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk de kans op een te laag geboortegewicht en een vroeggeboorte. Bij te vroeg geboren baby’s is het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby.

Door het gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap heeft de baby een licht verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking. Na de geboorte kan je baby last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen ademhalingsproblemen voorkomen. Dit is vooral zo als de SSRI’s na de 20 weken zwangerschap zijn geslikt. Pas bevallen vrouwen en hun baby blijven daarom vaak ter observatie in het ziekenhuis. Meestal is het advies minimaal twaalf uur te blijven, maar dit kan ook langer zijn, zoals een dag of twee dagen.

Je verloskundige

Wij kunnen je kan je over de voor- en nadelen van medicijngebruik voor jou en je zwangerschap. Bel of mail ons gerust als je adviezen wil.

Meer informatie