Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

bellen_slider

Wanneer bel je ons?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om te weten wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige. Er zijn verschillende momenten of situaties waarin het aan te raden is om de verloskundige te bellen. Dit kan zijn omdat je denkt dat de bevalling is begonnen, wat vaak het geval is rond de 40 weken zwangerschap, of vanwege bepaalde symptomen of klachten die aandacht vereisen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste richtlijnen voor wanneer je de verloskundige moet bellen:

 • Eerste kind: als je twee uur lang weeën heb om de 4-5 minuten, die ongeveer 1 minuut aanhouden.
 • Tweede, derde / …. kind: als je goede weeën hebt en de bevalling voor je gevoel aan het doorzetten is.
 • Als de vliezen breken:
  – overdag: altijd bellen
  – ’s nachts: indien het hoofd goed is ingedaald, het vruchtwater helder is en je hebt nog geen weeën, kun je ons in de ochtend bellen.
 • Wanneer het hoofdje niet goed is ingedaald tijdens je laatste controle of het vruchtwater is groen of bruin van kleur altijd bellen.
 • Als je veel helderrood bloed verliest. Bij licht roze of bruin bloed- en slijmverlies hoef je niet te bellen. Het is normaal dat je vanaf de 37 weken de slijmprop kunt gaan verliezen.
 • Als je beduidend minder leven voelt en je hier ongerust over bent.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt die niet kunnen wachten tot de ochtend of het volgende spreekuur.
 • De bevalling kan op twee manieren beginnen. Meestal is dat met weeën en af en toe met het breken van de vliezen.

We zullen tijdens de voorlichtingsavond en tijdens een persoonlijk gesprek in de zwangerschap dit uitgebreid met je bespreken.

Tip: Wanneer verloskundige bellen?

Een belangrijke tip voor aanstaande moeders is om altijd het spoednummer van je verloskundige of gynaecoloog bij de hand te houden. Zorg ervoor dat je dit nummer opslaat in je telefoon, zodat je het snel kunt vinden wanneer je het nodig hebt. Als je dringende vragen hebt, je zorgen maakt, of als je een van de eerder genoemde klachten of symptomen ervaart, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met je verloskundige.