Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Bekkenbodem en buikspierklachten

De bekkenbodem bestaat uit spieren in het gebied rondom je plasbuis, vagina en anus. Deze spieren gebruik je vaak, meestal onbewust bijvoorbeeld bij tillen, opstaan, wandelen en sporten.

Als je bekkenklachten krijgt ontstaan deze klachten vaak tijdens de zwangerschap of na de geboorte. Dit komt omdat er meer druk op de bekkenbodem komt te staan. De klachten zijn uiteenlopend. Je kunt last hebben van één of meerdere dingen, zoals moeite hebben met plas of poep ophouden, pijn, een zwaar of drukkend gevoel op de vulva en meer. Soms zijn de klachten vaag en leg je misschien niet direct een link met je bekken. Het is dan verstandig om je klachten te bespreken met een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Ook problemen met de buikspieren komen regelmatig voor na de bevalling. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je buik niet goed op spanning kunt brengen, of dat de ruimte tussen de rechte buikspieren na verloop van tijd groter blijft dan gewenst. Het is dan belangrijk dat je de juiste oefeningen doet om je kracht te herstellen en dat je overbelasting of verkeerde belasting voorkomt. Ook hier kan een bekkenfysiotherapeut je bij helpen.

Meer informatie