Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die optreden na de bevalling. Vaak heb je na een eerste bevalling weinig tot geen naweeën. Na een tweede of derde bevalling kun je hier wel last van hebben. Naweeën worden veroorzaakt door de baarmoeder die terugkeert naar zijn normale grootte en positie. Naweeën kunnen intenser zijn bij het geven van borstvoeding, omdat de stimulatie van de tepels de afgifte van het hormoon oxytocine bevordert, dat samentrekkingen veroorzaakt.

Adviezen bij naweeën:

  1. Warmte toepassen: Breng een warmtekussen of -fles aan op het gebied van de onderbuik om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.
  2. Rust en Ontspanning: Neem voldoende rust en ontspanning om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.
  3. Regelmatige voeding: Als je borstvoeding geeft, houd een regelmatig voedingsschema aan. Het zuigen van de baby bevordert de afgifte van oxytocine, wat de naweeën kan versterken maar ook helpt bij het terugkeren van de baarmoeder naar zijn normale grootte.
  4. Hydratatie: Zorg voor voldoende hydratatie door water te drinken. Dit kan helpen bij het verminderen van spierspanning.
  5. Pijnstillers: Het kan helpen om 3 tot 4 keer per dag 500-1000 mg paracetamol te nemen.
  6. Beweging: Lichte, regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie bevorderen en spierspanning verminderen.
  7. Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van pijn.
  8. Comfortabele kleding: Draag comfortabele kleding die niet te strak zit om extra druk op de buik te voorkomen.
  9. Wees voorbereid: Weet dat naweeën een normaal onderdeel zijn van het herstelproces na de bevalling. Mentale voorbereiding kan helpen om de pijn beter te kunnen verdragen.