Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Spierpijn

De bevalling wordt vergeleken met het lopen van een marathon. En dat is niet voor niets. Na een (normale) bevalling is het ook normaal om over je hele lichaam spierpijn te hebben en stijf te zijn.

Spierpijn na de bevalling is een veelvoorkomend verschijnsel en kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Bevalling: De bevalling zelf kan leiden tot spiervermoeidheid en mogelijke trauma’s, vooral als er sprake was van langdurige arbeid of complicaties.
 2. Hormonale veranderingen: Na de bevalling dalen de niveaus van de hormonen progesteron en oestrogeen snel, wat kan bijdragen aan algemene spierzwakte en pijn.
 3. Spiercontracties: De baarmoeder blijft samentrekken om terug te keren naar zijn normale grootte, wat ook spierpijn kan veroorzaken.
 4. Vermoeidheid: De fysieke stress van de bevalling en het aanpassen aan de nieuwe verantwoordelijkheden als ouder kunnen leiden tot vermoeidheid en spierpijn.

Adviezen bij spierpijn bij de zwangerschap:

  1. Rust en Slaap: Neem voldoende rust en probeer zoveel mogelijk te slapen. Rust is essentieel voor het herstel van het lichaam.
  2. Warmtebehandeling: Gebruik warmtebehandeling, zoals een warm bad of een warmtekussen, om spieren te ontspannen en pijn te verlichten.
  3. Lichte lichaamsbeweging: Voer lichte, geleidelijke lichaamsbeweging uit, zoals wandelen, om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren soepel te houden.
  4. Hydratatie: Drink voldoende water om het lichaam gehydrateerd te houden, wat kan helpen bij het verminderen van spierpijn.
  5. Pijnstillers: Overleg met je zorgverlener over het gebruik van veilige pijnstillers, zoals paracetamol, indien nodig.
  6. Massage: Een zachte massage kan helpen om de spieren te ontspannen en de circulatie te bevorderen.
  7. Comfortabele kleding: Draag comfortabele, niet-beperkende kleding om extra druk op pijnlijke spieren te voorkomen.
  8. Diepe ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van gespannen spieren.
  9. Zelfzorg: Neem de tijd voor zelfzorg. Gun jezelf momenten van ontspanning en verwennerij.
  10. Overleg met een zorgverlener: Als de spierpijn ernstig is, aanhoudt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen, raadpleeg dan je zorgverlener voor professioneel advies.