Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Aambeien

Aambeien tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veranderingen in de bloedcirculatie en de druk die de groeiende baarmoeder uitoefent op het bekkengebied.

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en  het kan pijn veroorzaken tijdens de ontlasting. Persen kan de klachten verergeren.

Oorzaak: Aambeien tijdens de zwangerschap worden vaak toegeschreven aan de verhoogde druk op de bloedvaten in het bekkengebied. De groeiende baarmoeder oefent druk uit op de bloedvaten, wat kan leiden tot stagnatie van het bloed en zwelling van de aderen in het gebied rondom de anus. Veranderingen in hormonen, zoals progesteron, kunnen ook bijdragen aan de ontspanning van de vaatwanden, waardoor aambeien gemakkelijker kunnen ontstaan.

Oplossing: Om de symptomen van aambeien te verlichten, zijn er enkele dingen die kunnen worden overwogen. Het is belangrijk om voldoende vezels in de voeding op te nemen door het eten van fruit, groenten en volle granen. Dit draagt bij aan een zachtere ontlasting, waardoor de druk op de aambeien vermindert.

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook de bloedcirculatie bevorderen en harde ontlasting verminderen. Voldoende drinken is belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Zorg er ook voor dat je niet te lang op het toilet blijft zitten en vermijd hard persen tijdens de stoelgang.

Zitbaden met lauw water kunnen verzachtend werken en de irritatie verminderen. Het gebruik van vochtige doekjes in plaats van droog toiletpapier kan ook comfort bieden.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het belangrijk om dit met een zorgverlener te bespreken. Ze kunnen aanvullend advies geven en mogelijk veilige behandelingen aanbevelen om de ongemakken van aambeien tijdens de zwangerschap te verlichten.