Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap is vaak te wijten aan hormonale veranderingen die de doorbloeding van het tandvlees beïnvloeden. Het verhoogde niveau van het hormoon progesteron kan leiden tot zwelling en ontsteking van het tandvlees, waardoor het gevoeliger wordt voor bloedingen, vooral tijdens het tandenpoetsen of flossen.

Wat kun je doen tegen bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap:

  1. Zachte tandenborstel: Gebruik een zachte tandenborstel om irritatie van het tandvlees te minimaliseren. Poets je tanden zachtjes in cirkelvormige bewegingen.
  2. Regelmatig tandenpoetsen: Poets je tanden ten minste twee keer per dag en gebruik bij voorkeur een tandpasta met fluoride. Dit helpt de opbouw van tandplak te verminderen en bevordert een gezonde mondhygiëne.
  3. Flossen: Regelmatig flossen kan helpen bij het verwijderen van tandplak en voorkomen dat tandvlees gaat bloeden.
  4. Mondspoeling met zout water: Spoel je mond met een zoutwateroplossing om ontstekingen te verminderen. Voeg een theelepel zout toe aan een glas warm water en spoel je mond voorzichtig.
  5. Gezond dieet: Een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamine C en calcium kan bijdragen aan een gezonde mond en tandvlees.
  6. Regelmatige tandartscontroles: Blijf regelmatig naar de tandarts gaan voor controle en professionele reiniging. Informeer je tandarts over je zwangerschap, zodat ze passende zorg kunnen bieden.
  7. Vocht: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, omdat uitdroging de mondgezondheid kan beïnvloeden.

Als bloedend tandvlees aanhoudt of gepaard gaat met ernstige pijn of zwelling, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met je tandarts. Ze kunnen een passende behandeling aanbevelen en verdere complicaties voorkomen. Het is belangrijk om mondzorg tijdens de zwangerschap serieus te nemen om de algehele gezondheid van zowel de moeder als de baby te waarborgen.