Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kunnen sommige vrouwen last krijgen van jeuk op verschillende delen van hun lichaam. Hieronder worden mogelijke oorzaken besproken, evenals enkele suggesties om deze jeuk te verlichten.

Oorzaken:

 1. Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap vinden er aanzienlijke hormonale veranderingen plaats, wat kan leiden tot veranderingen in de huid en jeuk.
 2. Uitrekken van de huid: De buik en borsten kunnen tijdens de zwangerschap snel in omvang toenemen, wat kan leiden tot uitrekking van de huid en jeuk.
 3. Cholestase: Een aandoening waarbij de galstroom van de lever naar de darmen wordt belemmerd, kan jeuk veroorzaken. Dit komt vaker voor in de tweede helft van de zwangerschap.
 4. Allergische reacties: Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn voor bepaalde stoffen, waardoor allergische reacties en jeuk kunnen optreden.
 5. Obstetrische cholestase: Een zeldzame leveraandoening die specifiek tijdens de zwangerschap kan voorkomen en intense jeuk veroorzaakt.

Oplossingen:

 1. Hydratatie: Houd je huid goed gehydrateerd door regelmatig een milde, ongeparfumeerde lotion of olie aan te brengen.
 2. Koelere douches: Vermijd te warm water tijdens het douchen, omdat heet water de huid kan uitdrogen en jeuk kan verergeren.
 3. Losse, ademende kleding: Draag comfortabele, niet-knellende kleding, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, om irritatie te verminderen.
 4. Allergenen vermijden: Identificeer en vermijd stoffen waarop je mogelijk allergisch reageert, zoals bepaalde wasmiddelen of nieuwe huidverzorgingsproducten.
 5. Overleg met je zorgverlener: Als de jeuk ernstig is of niet verbetert, bespreek het dan met je verloskundige of arts. Ze kunnen onderliggende oorzaken evalueren en adviseren over mogelijke veilige behandelingen tijdens de zwangerschap.
 6. Medicatie op advies van de zorgverlener: In sommige gevallen kan je zorgverlener medicatie voorschrijven die veilig is voor zwangere vrouwen om de jeuk te verminderen, vooral als er sprake is van obstetrische cholestase.

Onthoud dat het belangrijk is om elke vorm van jeuk tijdens de zwangerschap met je zorgverlener te bespreken om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten en geruststelling te krijgen over de gezondheid van zowel moeder als baby.