Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Maagzuur tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen veel vrouwen last krijgen van maagzuur, een veelvoorkomend ongemak dat wordt veroorzaakt door de fysieke en hormonale veranderingen in het lichaam. De groeiende baarmoeder oefent druk uit op de maag, waardoor maagzuur gemakkelijker terug kan stromen in de slokdarm.

Oorzaak: De belangrijkste oorzaak van maagzuur tijdens de zwangerschap is de verhoogde productie van het hormoon progesteron. Dit hormoon ontspant de spieren, waaronder de sluitspier tussen de maag en de slokdarm, waardoor maagzuur gemakkelijker omhoog kan komen. Daarnaast oefent de groeiende baarmoeder druk uit op de maag, wat de kans op reflux vergroot.

Oplossingen:

  1. Eet kleine, frequente maaltijden: Probeer in plaats van drie grote maaltijden per dag meerdere kleine maaltijden te eten om de druk op de maag te verminderen.
  2. Vermijd triggerfoods: Sommige voedingsmiddelen kunnen maagzuur verergeren, zoals citrusvruchten, gekruid voedsel, tomaten en cafeïne. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of te beperken.
  3. Drink voldoende water tussen de maaltijden: Drink niet te veel tijdens het eten, maar zorg ervoor dat je gedurende de dag goed gehydrateerd blijft.
  4. Houd het hoofdeinde van je bed omhoog: Door het hoofdeinde van je bed ongeveer 10-15 cm omhoog te brengen, kun je voorkomen dat maagzuur ’s nachts omhoog komt.
  5. Gebruik extra kussens: Tijdens het slapen kun je extra kussens gebruiken om je bovenlichaam iets omhoog te houden.
  6. Gember: Sommige vrouwen vinden verlichting door gemberthee te drinken. Overleg hierover met je zorgverlener, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt.
  7. Overleg met je verloskundige: Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, bespreek dit dan met je verloskundige. Ze kunnen je adviseren over veilige medicatieopties die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

Het is altijd belangrijk om eventuele veranderingen in je dieet of levensstijl te bespreken met je zorgverlener om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor jou en je baby.