Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Misselijkheid

Misselijkheid tijdens de zwangerschap, vaak bekend als ochtendmisselijkheid, wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De stijging van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) en de toename van progesteron kunnen bijdragen aan gevoeligheid voor geuren en veranderingen in de spijsvertering, wat misselijkheid kan veroorzaken. Hoewel het meestal ‘ochtendmisselijkheid’ wordt genoemd, kan het op elk moment van de dag voorkomen.

 

 1. Doseer maaltijden: Eet kleine, frequente maaltijden gedurende de dag in plaats van grote maaltijden. Hierdoor blijft je maag niet leeg, wat kan bijdragen aan misselijkheid.
 2. Vocht: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Probeer tussen de maaltijden door te drinken om de maag niet te overbelasten.
 3. Gember: Gember in de vorm van gemberthee, gembersnoepjes of gemberkoekjes kan helpen bij het verminderen van misselijkheid.
 4. Rust: Neem voldoende rust en vermijd te veel fysieke inspanning, vooral direct na het eten.
 5. Vermijd sterke geuren: Blijf uit de buurt van geuren die misselijkheid kunnen veroorzaken. Ventileer ruimtes goed en vraag anderen om te koken als de geur van voedsel misselijkheid opwekt.
 6. Vitamine-supplementen: Als je niet goed kunt eten is het verstandig om aanvullende vitamine te nemen. Op aanbeveling van een zorgverlener kan het nemen van vitamine-supplementen de symptomen verminderen. Wil je vitamine bestellen klik op deze link:
 7. Pepermunt: Pepermuntthee of pepermuntsnoepjes kunnen verlichting bieden.
 8. Luister naar je lichaam: Als je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt, probeer dan andere voedingsmiddelen die beter worden verdragen.

Het is essentieel om te onthouden dat elke zwangerschap anders is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander.

.
Neem contact op met je verloskundige als je:

 • afvalt
 • weinig plast (2-4 keer per dag)
 • donkergele urine hebt
 • veel dorst hebt
 • vaak moet overgeven vanaf de 14e zwangerschapsweek (en daarvoor niet)
 • niet meer goed kan denken of verward bent
 • je zorgen maakt.