Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Spataderen

Spataderen tijdens de zwangerschap ontstaan door de verhoogde druk op de bloedvaten in het bekken en de onderste ledematen. De groeiende baarmoeder drukt op de grootste ader in het bekken, wat de terugkeer van het bloed naar het hart bemoeilijkt. Hierdoor kunnen bloedvaten in de benen uitzetten en zichtbare spataderen vormen. De hormonale veranderingen, met name het hormoon progesteron, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van spataderen door de verslapping van de vaatwanden.

Wat kan je doen:

  1. Beenverhoging: Leg je benen regelmatig omhoog om de bloedcirculatie te bevorderen en de druk op de aderen te verminderen.
  2. Comfortabele schoenen: Draag comfortabele schoenen en vermijd langdurig staan of zitten.
  3. Zwangerschapspanty’s of steunkousen: Compressiekousen kunnen helpen de druk op de aderen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
  4. Vocht: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat de bloedstroom kan beïnvloeden.
  5. Regelmatige lichaamsbeweging: Voer lichte oefeningen uit, zoals wandelen of zwemmen, om de bloedsomloop te stimuleren.
  6. Gewichtsbeheersing: Probeer een gezond gewicht te behouden om overmatige druk op de bloedvaten te verminderen.
  7. Kledingkeuze: Vermijd strakke kleding, vooral rond de taille en benen, om de bloedcirculatie niet te belemmeren.
  8. Overleg met een zorgverlener: Bespreek het verschijnen van spataderen met je zorgverlener. Ze kunnen adviseren over aanvullende strategieën en eventuele complicaties evalueren.
  9. Koeling: Gebruik koele kompressen om eventuele zwelling te verminderen.