Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Vaak plassen tijdens de zwangerschap

Vaak plassen tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de druk van de groeiende baarmoeder op de blaas. Naarmate de zwangerschap vordert, kan de vergrote baarmoeder de blaas in de bekkenholte samendrukken, waardoor vrouwen de behoefte voelen om vaker te plassen. Ook de hormonale veranderingen, zoals de toename van het hormoon progesteron, dragen bij aan het ontspannen van de spieren van de blaas en kunnen het plassen frequenter maken.

Wat kan je doen tegen vaak plassen tijdens de zwangerschap

Hydratatie: Blijf voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven. Vermijd echter cafeïne houdende dranken, omdat cafeïne de urineproductie kan stimuleren.

  1. Bekkenbodemoefeningen: Doe bekkenbodemoefeningen om de spieren rond de blaas te versterken. Dit kan helpen bij het beheersen van de urinestroom.
  2. Vocht: Blijf voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven. Vermijd echter cafeïne houdende dranken, omdat cafeïne de urineproductie kan stimuleren
  3. Leeg je blaas volledig: Neem de tijd om je blaas volledig leeg te maken wanneer je naar het toilet gaat. Dit kan voorkomen dat er resterende urine achterblijft die later ongemak kan veroorzaken.
  4. Vermijd cafeïne en suikers: Beperk het gebruik van cafeïne houdende dranken en suikers, omdat deze de urineproductie kunnen verhogen.
  5. Vermijd vochtinname vlak voor het slapengaan: Beperk de inname van vloeistoffen in de avond om ’s nachts minder vaak te hoeven plassen.
  6. Leun naar voren tijdens het plassen: Door iets naar voren te leunen tijdens het plassen, kun je de blaas beter legen.
  7. Regelmatige lichaamsbeweging: Oefeningen, zoals wandelen, kunnen de algemene gezondheid van de blaas en het bekkengebied bevorderen.

Spiraal plaatsen