Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Vocht vasthouden bij zwangerschap

Het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap, ook bekend als oedeem, wordt vaak veroorzaakt door de veranderingen in de bloedsomloop en de druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten in het bekken en de onderste ledematen. Het hormoon progesteron, dat de vaatwand ontspant, draagt ook bij aan de neiging van het lichaam om vocht vast te houden. Oedeem komt vaak voor in de benen, enkels en voeten, maar het kan zich ook voordoen in andere delen van het lichaam.

Wat kan je doen bij vocht vasthouden tijdens de zwangerschap:

  1. Beenverhoging: Leg je benen regelmatig omhoog om de bloedcirculatie te bevorderen en vochtretentie te verminderen.
  2. Comfortabele schoenen: Draag comfortabele schoenen en vermijd langdurig staan of zitten.
  3. Zwangerschapspanty’s of steunkousen: Compressiekousen kunnen helpen de druk op de bloedvaten te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
  4. Vocht: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat het vasthouden van vocht kan verergeren.
  5. Beperk zoutinname: Verminder de consumptie van zout, omdat dit het vasthouden van vocht kan verergeren.
  6. Regelmatige lichaamsbeweging: Voer lichte oefeningen uit, zoals wandelen of zwemmen, om de bloedsomloop te stimuleren.
  7. Rust en slaap: Zorg voor voldoende rust en slaap om het lichaam te helpen herstellen en vochtregulatie te ondersteunen.
  8. Vermijd strakke kleding: Draag geen strakke kleding die de bloedcirculatie kan belemmeren.
  9. Overleg met je verloskundige: Bespreek het vasthouden van vocht met je verloskundige. Ze kunnen adviseren over aanvullende strategieën en eventuele complicaties evalueren.