Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Obstipatie

Obstipatie tijdens de zwangerschap kan optreden als gevolg van verschillende factoren. De verhoogde productie van het hormoon progesteron, dat de spieren ontspant, kan de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel vertragen. De druk van de groeiende baarmoeder op de darmen kan ook bijdragen aan obstipatie. Ijzersupplementen die soms worden voorgeschreven tijdens de zwangerschap kunnen de ontlasting harder maken en obstipatie veroorzaken.

Oplossing:

  1. Vezelrijk dieet: Voeg vezelrijk voedsel toe aan je dieet, zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten. Vezels helpen de stoelgang soepeler te maken.
  2. Voldoende vochtinname: Drink veel water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Voldoende vocht helpt vezels beter te werken en voorkomt dat ontlasting te hard wordt.
  3. Regelmatige lichaamsbeweging: Matige lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan de darmbewegingen stimuleren en obstipatie verminderen.
  4. Timing van maaltijden: Eet kleine, frequente maaltijden gedurende de dag om de spijsvertering te bevorderen. Sla geen maaltijden over.
  5. Overleg met een zorgverlener: Als je ijzersupplementen gebruikt en obstipatie ervaart, bespreek dit dan met je zorgverlener. Ze kunnen mogelijk de dosering aanpassen of een alternatief voorstellen.
  6. Luister naar je lichaam: Neem de tijd om naar het toilet te gaan wanneer je voelt dat het nodig is. Onderdruk het gevoel niet.
  7. Stoelganghouding: Zorg voor een comfortabele houding tijdens de stoelgang. Gebruik eventueel een voetenbankje om je knieën iets op te heffen.
  8. Vermijd laxeermiddelen zonder overleg: Gebruik geen laxeermiddelen zonder overleg met je verloskundige.